Lingon i trädgården.
"Till Huvudsidan."


Många lingon i trädgården.

Spelfilmen Hur många lingon finns det i världen är ett dominerande samtalsämne denna vår "2011" runt om i Hälsingekretsen. Filmen har just gått upp på biograferna och får en rätt hyfsad kritik. Handlingen utspelas i Hudiksvall och i viss mån i Gävle och ställer utvecklingsstördas situation i fokus. Budskapet i filmen känns angeläget och alla vi som finns i Hudiksvallsområdet är säkert lite extra stolta över att vår stad får stå i blickfånget med vackra exteriörer.

Filmens handling har dock inget med dess titel att göra. En av skådespelarna i Glada Hudikteatern har en förmåga att skapa slagkraftiga och många gånger dråpliga citat. Hur många lingon finns det i världen är just en sådan skapelse.

Det är lite tråkigt att lingonet (Vaccinium vitis-idaea) eller linbär, ljungbär, rödbär, bremle, tyssling - ja namnen på detta lilla beska, syrliga och vackra bär är många - inte får någon plats i filmen, för bäret är också något som förtjänar att lyftas fram. Särskilt i trädgårdssammanhang.

Många av oss använder lingon rikligt i matlagningen. Vi minns väl figuren Alfons som i Raska på, Alfons Åberg väljer lingon på gröten och leker att de är båtar. För egen del kommer inte kålpudding, köttfärsbiffar eller blodpudding till sin rätt utan lingonsylt. Vissa äter bären rårörda, andra kokar sylt. I Lasse Åbergs film Sällskapsresan II bjuds på vargtass - lingondricka med hembränt. I Hudiksvall finns ett bakverk som kallas Elsatårta namngiven efter någon av stadens damer. Tårtan består av mandelmarängbottnar varvade med mockagrädde och kantad med rostad mandel. Svägerskan kom på att det går att garnera tårtan med lingon och i ett huj blev det en fantastisk smakbrytning. Kan varmt rekommenderas till läsekretsen.

I min bokhylla finns närmast en meter trädgårdslitteratur. Där samsas lexikon och handböcker med inspirerande volymer. I flera av böckerna finns lingon inte ens omnämnt. Det är trist för denna surjordsväxt har många fina kvaliteter.

För det första är det en städsegrön växt. Den kan bilda en väldigt vacker undervetetation till barrväxter och rhodondendron. Och lingon är tåligare än buxbom. För det andra är den dekorativ. Vita blommor i maj följs av först vita bär i augusti som övergår i rosa följt av rött för att avslutas i en djupt mörkröd ton på senhösten. Kombinationen mellan det röda septemberlingonet och de gröna friska bladen är mycket vacker. Sist men inte minst har bären ett brett användningsområde. Jag har redan nämnt ett antal och kan lägga till lingonpäron, lingonbröd, brun pepparkaka - eller varför inte lite lingon i renskaven?

Kanske beror lingonens i mitt tycke oförtjänt låga popularitet på att de är så vanligt förekommande i vår omgivning. Det finns, milt uttryckt, väldigt många lingon i världen. Det hindrar inte att jag vill slå ett slag för denna så användbara växt. I Bara bär som står i hyllan konstaterar författaren Jens Linder att lingon är tämligen okända på kontinenten och det räcker inte med att ge en utländsk vän ett smakprov på bären. "De måste ätas i kombination med lagad mat. Tillsammans med rekorderlig husmanskonst, med gräddstinna såser, knaperstekta rårakor och lövtunna plättar, så brukar även långväga gäster inse vilka små juveler lingonen är."

Själv har jag flyttat lingonplantor från omgivningen in i trädgården. Det fungerar men lingonen växer sakta. I handeln finns åtminstone ett par sorter som jag känner till - 'Sanna' och 'Sussi' som lär fungera åtminstone upp i zon V.

Förr i tiden sades buxbom vara en kyrkogårdsväxt. Tämligen lättskött och städsegrön var dess plats vid gravvården naturlig. Buxbomens renässans på senare år har emellertid medfört att få associerar till kyrkogårdar när vi betraktar olika skapelser av formklippt buxbom eller vackra häckar.
På Hälsingekretsens breddgrader är dock buxbom relativt svårodlad och växer mycket sakta.

Buxbomhäckarna stannar ofta i en vacker dröm. Kanske borde det städsegröna lingonet användas i mycket större utsträckning som åretruntgröna fonder i våra trädgårdar? Jag skulle också vilja rekommendera lingon på våra kyrkogårdar. Byt ut jorden vid graven till surjord och plantera lingon. Torktålig, alltid grön och under sommaren full av blommor eller bär.
Kan det bli vackrare och enklare.

Hans Gyllow


"Till Huvudsidan".